Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
emberimunkahely

3. AZ IPS GYAKORLATI ALKALMAZÁSA

FA · 9 hónapja
1. Lépés.
A felsővezetés megértése és döntése a ' tudatos gyár ' létrehozásáról!

2. Lépés.
Az IPS humánpolitikai irányelv rendszer mentén összegyüjtött vállalható fejlesztések vázolata, ütemezése.

3. Lépés.
Az irányelvek és fejlesztési tervek méltó bemutatása a dolgozói közösségnek, és a közösség bevonása a fejlesztésekbe!

4. Lépés.
Aktív, tapasztalható változások!

Az értelmi körülmény mentén:
-A fejlesztési tervek bemutatása méltó környezetben és módon. 
-A dolgozói közösség bizalmának és együttműködésének felépítése, valamint gondos fenntartása!
-A dolgozók megtartása, biztató jövőképek.

A tudati körülmény mentén:
1.pont.
-A dolgozók jó közérzetét és pozitív együttműködő hozzállását az is befolyásolja, milyen a munkakörnyezet szociális minősége, vagyis a testi szükségletek ellátásának minősége. Ezért ez a pont a fizikai körülmények fejlesztésével függ össze.

-Az elhivatottság kialakulásának egyik alapja a könnyen teljesíthető elvárások! Amit az ergonómikus munkatér és munkafolyamat, valamint az optimalizált normarendszer tesz lehetővé, amelyek szintén a fizikai körülmény fejlesztéséhez kapcsolódnak. 
Az elhivatottság fejlődésének másik fő összetevője, a dolgozók megbecsülésének folyamatos kifejezése a vezetési rendszeren keresztül!

-Az optimalizált norma és valódi teljesítmény: olyan legkevesebb minimális teljesítmény, amit még a munkáltató el tud fogadni, ugyanakkor könnyen teljesíthető. A valódi teljesítmény pedig a norma fölé teljesített megfelelő minőségű gyártás, mely bérezésben viszonozva van!

2.pont.
-Belső etikai kódex felállítása és oktatása, mely a tiszteletteljes baráti viselkedés normáit határozza meg a kollegális és vezetői viszonyulásokban. Ide tartozik az is, hogy a házirendnek rendkívül emberközpontúnak kell lennie, a kellemes munkavégzést kell segítenie!

3.pont.
-Aktív és állandó kommuniációs rendszer kialakítása, mely összegyűjti a dolgozók gyakorlati tapasztalatait és fejlesztési javaslataikat, valamint a felmerülő problémákat. ( Az általános kaizen alkalmazás azért nem megfelelő, mert hiányzik belőle a folyamatos interaktivitás és kutatás! Úgy is fogalmazhatunk, hogy a jelenlegi passzív kaizen helyett, aktív kaizen szükséges! )

-Hatékony elméleti és gyakorlati oktatási rendszer, mely az új dolgozókat alaposan felkészíti, a régiek tudását továbbképzi és rugalmasan egységesíti. 
-Hatékony toborzás. A megfelelő új dolgozók bevonásához, minden szempontból vonzó vállalatra van szükség! 3 helyről lehetséges megfelelő kollégákat keresni! Más, kevésbé vonzó vállalatoktól, pályakezdők kereséséből, és olyan országrészről ahol jelentős munkanélküliség van. 
-Válságstrátégiák! A külső társadalmi körülmények, vagy a globális vállalatkomplexum szélsőseges változásait ( munkaerő hiány, megrendelés hiány ) ellensúlyozó megoldások, melyek fenntartják a humánpolitikai minőséget, és megóvják a dolgozókat! 

A fizikai körülmény mentén:
1.pont.
-A gyár belső levegőjének tisztának, oxigéndúsnak, és optimális hőmérsékletűnek kell lennie!
-Vonzó, dekoratív, emberi és otthonos hangulatú gyárbelső és környezet, magas minőségű gyári bútorok, eszközök.
-A dolgozók számára ahol csak lehet, biztosítani kell az álló és ülő munkavégzés közti választási, variálhatósági lehetőséget. 
- Minél több szünet. Fűtött kényelmes dohányzók. 
- Az éjszakai műszak közérzeti kompenzációja ( ingyen kávé, tea, üdítő, csoki, plusz szünet stb.)
-Étkeztetés, mint plusz juttatás.

2.pont.
-Ergonomikus munkaterület, munkatér és munkafolyamat:
A gyári területet, de kiemelten a feladatelvégzési helyet és az operációs feladatot, a biztonságot és anatomiai mozgást figyelembe véve, a lehető legprecízebben és személyre szabhatóan kell kialakítani, a munkavégzés megkönnyítése céljából.                                                 
Ennek irányelve: ' A lehető legbiztonságosabb és legkönnyebb módon, a lehető leggyorsabban, a lehető legjobb minőségben elvégezni a feladatot! '

Ehhez kapcsolódik: az operáció dinamizmusába praktikusan beépített minőségellenőrzési folyamatok. Mindez együttesen:
Ergonomikus operáció és beépített ellenőrzés!

3.pont.
-Rendszeres, sokszínű szabadidős és kulturális programok, ünnepségek szervezése.
-Vállalati újság.
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!